stilldesigningmylife

cand cresc mare ma fac: POSETA August 6, 2009

Filed under: tampenii..... — Raluca Negrila @ 1:32 pm

W8J2RCAYG4JGOCA072R94CA0CER6XCAP81BP4CA3BKYJJCA5PJRJDCATCTA91CAZNB869CAA747PLCADYE1L0CAHJBPM3CA0P6N00CAO2LSFWCAMRR0H6CAAKHSGFCAU0DHJ7CAGMJTOOCAFFRJFXCAWCH1K9vaca

si eu mananc din din cand in cand carne, si asta ma scarbeste cel mai tare

 

 

 

 
 
Adevărul despre ceea ce mâncaţi
Scrisă de Hui-Ming Toh, Auckland, Noua Zeelandă
(original în limba engleză)

 

Veţi deschide vreodată frigiderul şi să scoateţi 20 de porţii de macaroane şi să le aruncaţi grămadă la gunoi şi apoi să mâncaţi numai o porţie? Sau ce spuneţi dacă aţi sacrifica 16 metri pătraţi de pădure tropicală pentru un singur prânz sau aţi arunca 11365 litri de apă în canalizare? Desigur că dumneavoastră nu faceţi aşa ceva! Totuşi, consumul unei jumătăţi de kg de carne este cauza la toate acestea. Consumul de carne este cauza folosirii ineficiente şi a distrugerii resurselor şi mediului nostru înconjurător, este cauza suferinţelor imense ale animalelor şi are un efect distructiv asupra sănătăţii noastre. De exemplu, dacă consideraţi ceva ieşit din comun să frigeţi un câine ca garnitură la piureul de cartofi, atunci de ce nu aveţi aceeaşi atitudine când frigeţi alte animale şi mai blânde?

 chicken3[1]

Un raport al Naţiunilor Unite a indentificat că „vacile şi nu maşinile reprezintă pericolul cel mai mare pentru mediul nostru”. Raportul oferă evidenţe că turmele din ce în ce mai numeroase de animale de consum reprezintă cel mai mare pericol pentru climă, păduri şi fauna sălbatică. Animalele de la ferme produc de 130 de ori mai multă cantitate de excremente decât întreaga populaţie de oameni a Statelor Unite şi gunoiul acesta concentrat sfârşeşte prin a ne polua apa, distruge solul şi contamina aerul. Mai departe, gazul şi mizeriile eliminate de corpul lor emit mai mult de 1/3 din metan, care încălzeşte lumea de 20 de ori mai repede decât dioxidul de carbon. Consumatorii de carne sunt responsabili pentru întreaga producţie a acestui gunoi, care reprezintă 39010 kg pe secundă. Dar dacă renunţaţi la produsele animale, nu mai sunteţi responsabili deloc pentru toate acestea.

holdingpen[1]Mai departe, gustul nostru pentru carne aduce pagube şi rezervoarelor cu resurse care nu se mai reînnoiesc. Aproximativ 10m3 de apă sunt necesari pentru producţia unei jumătăţi de kg de carne de vacă. În schimb, se cer numai 0,110 m3 de apă pentru producţia unei jumătăţi de kg de roşii şi 0,527 m3 de apă pentru o jumătate de kg de pâine integrală. Jumătate din cantitatea de apă, 80% din terenul agricol din Statele Unite şi aproape toată recolta de soia şi peste jumătate din cerealele lumii, sunt folosite la creşterea animalelor. În timp ce facem toate acestea, un miliard de oameni suferă de foame şi subnutriţie şi 24000 de copii mor în fiecare zi pe lângă lanurile de grâu destinate fermelor de animale din Vest. Însă, foametea lumii ar fi eliminată imediat dacă resursele noastre limitate ar fi folosite eficient prin a le converti în terenuri agricole pentru hrana populaţiei.

Cunoaşteţi că 130 de milioane de animale sunt omorâte anual în Noua Zeelandă? Majoritatea animalelor sunt crescuteof la ferme industriale, un sistem care se străduieşte să mărească producţia cu un cost minim. Ca rezultat, animalele suferă dureri imense, mintal şi fizic, în fiecare secundă a vieţii lor. Ele sunt înghesuite în spaţii murdare şi fără ferestre şi nu-şi vor creşte puii niciodată, nu vor vedea pământul sau să facă vreo activitate naturală pentru felul lor de a fi. Ele nici măcar nu simt soarele pe spatele lor şi nu respiră aer curat până în ziua când sunt urcate în camioane cu destinaţia abatorului. Peste 90 de milioane de animale din Noua Zeelandă suferă aceste condiţii şi sunt conştiente când li se taie gâtul ca apoi să fie lăsate să sângereze până mor.

mancarea noastra

Chiar şi în ziua de azi, pentru marcarea vacilor pentru identificare, fermierii pun fierul roşu încălzit direct pe carnea lor în timp ce ele urlă de durere. Ca urmare, animalele au arsuri de gradul trei iar testiculele boilor le sunt smulse din scrot fără medicamente împotriva durerii. Ca să le mărească suferiţa, terenul unde pasc animalele este saturat cu chimicale şi inhalarea lor este cauza problemelor respiratorii cronice, ceea ce face ca ele să respire în durere.

sarmana creaturaVacile folosite pentru lapte sunt impregnate repetat şi viţeii lor sunt luaţi deoparte ca oamenii să bea laptele care este destinat lor. Vacile sunt puse la maşini de câteva ori pe zi şi prin folosirea manipulării genetice, a hormonilor puternici şi a mulgerii intensive, vacile sunt forţate să produce de 10 ori mai mult lapte decât ar produce în mod normal. Toate acestea duc la inflamaţii foarte dureroase a ugerului lor, inflamaţii de care suferă aproape 50% din vacile producătoare de lapte.

Animalele din fermele industriale de azi nu au nici o protecţie legală împotriva violenţei care de altfel ar fi ilegală dacăe un suflet ar fi aplicată animalelor de casă: neglijenţă, mutilare, manipulare genetică şi program de drogare care duce la dureri cronice şi infirmităţi şi uciderea lor violentă. Nuvelistul şi poetul Robert Louis Stevenson a spus că: „Noi consumăm cu poftă cadavrele, pasiunea şi organele creaturilor care ne plac cu propriul nostru cadavru.” Şi totuşi, animalele de la ferme nu sunt mai puţin inteligente sau incapabile de a simţi durerea decât câinii şi pisicile a căror companie o apreciem.

Toate acestea sunt demonstrate de reportajele frecvente despre vacile care sar peste garduri de 2m ca să scape de la abatoare, merg 14km ca să fie reunite cu viţeii lor sau înoată să treacă râul ca să fie eliberate. La fel şi porcii, ei sunt animale foarte interesante aşa cum a descoperit Dr. Donald Broom, consilier ştiinţific al guvernului din Anglia: „porcii sunt capabili cognitiv să fie foarte sofisticaţi. Chiar mai mult decât câinii şi cu siguranţă mai mult decât un copil de 3 ani.”

Cel mai important pas pe care puteţi să-l faceţi ca să salvaţi planeta şi să diminuaţi suferinţa oamenilor şi a animalelor este să deveniţi vegetarieni. Un regim alimentar fără carne şi bogat în carbohidraţi, proteine, fibre, acizii omega-3, vitamine şi minerale, asigură hrana optimă şi duce la formarea unor obiceiuri alimentare care susţin sănătatea pe tot timpul vieţii. Evidenţe convingătoare puteţi găsi în această carte: „Studii chinezeşti”, scrisă de profesorul T. Colin Campbell care spune: „în următorii 10 ani, unul din lucrurile pe care le veţi auzi este acela că proteinele animale sunt unul din cele mai toxice alimente … riscul îmbolnăvirii creşte dramatic când în regimul alimentar este prezentă chiar şi o cantitate mică de proteină animală.” Studiile au arătat că, copiii care sunt vegetarieni au un coeficient de inteligenţă mai mare decât colegii lor şi vegetarienii trăiesc în medie cu 6 sau 10 ani mai mult decât cei care consumă carne. În plus faţă de acestea, ei au cu 55% mai puţin riscul de a face boli cardiace şi cancer, iar consumatorii de carne au şanse de 9 ori mai mari de a ajunge obezi. Hrana vegetariană ne asigură toate substanţele nutritive de care avem nevoie, dar fără grăsimile saturate, colesterol şi contaminanţi.

Însă, tot în contextul acesta, mulţi aduc argumente că şi plantele au viaţă. Este adevărat, însă plantele au doar 10% conştiinţă în timp ce animalele au o conştiinţă echivalentă cu cea a oamenilor. Din moment ce plantele nu pot merge, senzaţia de a experimenta durerea este foarte mică. În felul acesta, plantele diferă complet din punct de vedere fiziologic faţă de animale. Dacă tăiaţi o ramură sau frunzele unui copac, vor creşte din nou mai multe. Pe de altă parte, animalele nu doresc să fie cioplite regulat în felul acesta. Puteţi să-i tăiaţi piciorul unei vaci şi să vă aşteptaţi să-i crească alte 4 picioare în schimb?

Creşterea animalelor pentru mâncare dăunează foarte mult planetei noastre. Mediul înconjurător, resursele şi sănătatea noastră se deteriorează şi deşi mulţi dintre noi nu acceptă scuze când vine vorba de omor, oamenii au dezvoltat obiceiul acesta, sprijinit de societate, de a mânca carne fără să cunoască prin ce trec animalele pe care le mâncăm. Se spune că o vizită la un abator te face să devii vegetarian pe viaă, pentru că suntem noi cei care suntem cauza ţipetelor de durere şi a fricii animalelor. Deci … dacă mai doriţi vreodată să frigeţi un animal blând, să vă aduceţi aminte că nu faceţi decât să consumaţi carnea unuia din animalele voastre iubite din casă. Însă singura diferenţă este că animalul acesta a fost torturat.

 

Pe aceste website-uri sunt nişte poze şocante:
http://www.goveg.com/photos.asp
http://www.viva.org.uk/photogallery/galleryindex.htm

Pe acest link găsiţi harta globală a impactului creşterii animalelor asupra mediului:
http://www.virtualcentre.org/en/library/key_pub/longshad/a0701e/A0701E09a.pdf

 

Anunțuri
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s